Τα είπανε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά!

Το κλίμα μύριζε μπαρούτι πριν καν αρχίσει το παιχνίδι. Ο πρόεδρος της Τσέλσι Μπρους Μπακ, ένας συμπαθέστατος κύριος (Αμερικανός στην καταγωγή και δικηγόρος στο επάγγελμα) με μόλις μία μετοχή της Τσέλσι τιμής ένεκεν στο χαρτοφυλάκιο του, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να δώσει πλακέτα στον Πίτερ Τσεχ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Τα είπανε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά!

Ο Τσέχος γκολκίπερ δεν θα έπαιζε εναντίον της Σουόνσι στο ημιτελικό του Λιγκ Καπ και η ευκαιρία να βραβευτεί για την πολυετή προσφορά του και τα  400 ματς που συμπλήρωσε με τη μπλε φανέλα, ήταν προφανής. Λάθος timing ωστόσο. Μόλις ακούστηκε το όνομα του Μπακ, οι αποδοκιμασίες ήταν εκκωφαντικές. Και επρόκειτο για ένα χτύπημα κάτω από την ζώνη, αφού επί της ουσίας είναι διακοσμητικός στο ρόλο του προέδρου. Ωστόσο ήταν μία θλιβερή υπενθύμιση  σε όλους πόσο δυσαρεστημένος είναι ο κόσμος από τις επιλογές της διοίκησης στο Δυτικό Λονδίνο.

Φυσικά ήταν η κλασσική περίπτωση «τα λέω στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά» αφού ο  Ρομάν Αμπράμοβιτς έπρεπε (και ήταν ξεκάθαρα) ο στόχος αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις ο οπαδός λειτουργεί…θρασύδειλα. Ξέρει πως το να αρχίσει  επίθεση εναντίον του Ρώσου ολιγάρχη, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος ατραπούς.

Στο κάτω κάτω της γραφής και παρά τα (πάμπολλα) λάθη του, ο Αμπράμοβιτς δεν παύει να είναι αυτός που άλλαξε το ρου της ιστορίας του κλαμπ. Το 2003 όταν αγόρασε από τον Κεν Μπέιτς την ομάδα αυτή βρισκόταν με το ένα πόδι στο χείλος του γκρεμού. Τα οικονομικά προβλήματα την ταλάνιζαν και πιθανότατα χωρίς την εξαγορά να είχε καταλήξει σε πτώχευση  μία ή και δύο κατηγορίες παρακάτω. Αντί για αυτό έγινε άμεσα ανταγωνιστική, κατέκτησε  πρωταθλήματα και κύπελλα και το σημαντικότερο τίτλο όλων των Τσάμπιονς Λιγκ μόλις πριν λίγους μήνες. Ο οπαδός αυτό δεν το ξεχνάει οπότε υστερόβουλα σκεφτόμενος στρέφεται στον…άμαχο πληθυσμό, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Μπακ.

Όταν το ματς άρχισε και η Σουόνσι προηγήθηκε από το λάθος του Ιβάνοβιτς, αλλά και από το εξαιρετικό τελείωμα του Μίτσου, οι γκρίνιες άρχισαν να αλλάζουν αποδέκτες. Το γκολ του Ισπανού φορ που στοίχισε μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχει στείλει τη μπάλα στα δίχτυα 16 φορές φέτος έφερε στο μυαλό τις άμεσες συγκρίσεις με την «σκιά» που περιφερόταν ξανά στο γήπεδο και που κόστισε πριν δύο χρόνια 60 εκατομμύρια: τον Φερνάντο Τόρες. Τη στιγμή που στην Σουόνσι κάθε γκολ του Μίτσου έχει κοστίσει μόλις 125.000 λίρες, στην Τσέλσι κάθε τέρμα του Τόρες κοστολογείται περίπου 3,5 εκατομμύρια! Και έρχεται ξανά στο μυαλό το κλασσικότερο ποδοσφαιρικό ρητό που συνοδεύει κάθε μεταγραφή, το οποίο λέει πως αν είναι ακριβή η φτηνή δεν το κρίνει το ποσό, αλλά το τι θα βγάλει στο χορτάρι ο παίκτης. Και αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα για τον Τόρες είναι πως ο Ντεμπά Μπα που κόστισε μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ, ήδη άρχισε την απόσβεση με τα γκολ στο ματς με την Σαουθάμπτον, με τον κόσμο να τον ζητάει και εναντίον της Σουόνσι. Μπαίνοντας σαν αλλαγή παραλίγο να μεταβάλλει την ροή του παιχνιδιού και πάντως οι αμυντικοί των φιλοξενουμένων τον ένοιωσαν πολύ περισσότερο από τον Τόρες.

Τα σφυρίγματα στο τέλος (μετά το δεύτερο λάθος του Ιβάνοβιτς και το 0-2 από τον Γκρέιαμ) επιβεβαίωσαν το βάθος της κρίσης. Ο Μπενίτεθ αποδοκιμάστηκε πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη φορά, αφού άλλωστε παραμένει η πιο αντιλαϊκή επιλογή που θα μπορούσε να κάτσει στον πάγκο. Και η  Τσέλσι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στον πιο εύκολο από τους τρεις στόχους που της έχουν απομείνει. Το ακόμη χειρότερο είναι πως ποτέ στο παρελθόν μία ομάδα από  πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν βρέθηκε σε τόσο μεγάλη δίνη μόλις σχεδόν 200 μέρες αργότερα!